Yumurta Fiyatları Ramazan’da Artmayacak
ABD ve Avrupa’dan gelen yoğun yumurta talebine karşı Türkiye’de iç piyasa dengesini korumak için önlemler alındı. Alınan fon kesintisi kararı ile fiyat artışlarının önüne geçilecek.
Yumurta Üretiminde Yeterlilik Devam Ediyor
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’de yumurta üretiminin yeterli seviyede olduğunu belirtti. Afyon, “Şu an için üretim kapasitemiz yüzde 120 seviyesinde. Talebe bağlı olarak bu oran yüzde 135’e kadar artırılabilir” dedi.
ABD’den Artan Talep ve Alınan Önlemler
ABD’de yaşanan kuş gribi salgını nedeniyle yumurta arzında ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Ocak ayında yumurta fiyatları aylık bazda yüzde 15,2 artarken, yıllık artış ise yüzde 53’ü buldu. Bu durum, ABD’nin yumurta ithalatına yönelmesine neden oldu. Türkiye’nin de haziran ayına kadar ABD’ye 15 bin ton yumurta ihraç etmesi planlanıyor.
İç piyasada fiyat dengesinin korunması amacıyla Cumhurbaşkanı Kararı ile sofralık yumurta ihracatında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kapsamında kilogram başına 50 sent karşılığı Türk lirası kesinti uygulanacağı duyuruldu.
Son Beş Yılda 100 Milyar Adet Yumurta Üretildi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020-2024 arasında toplam yumurta üretimi 100 milyar adedin üzerine çıktı.
- 2020: 19,8 milyar
- 2021: 19,3 milyar
- 2022: 19,8 milyar
- 2023: 20,6 milyar
- 2024: 21,2 milyar
İhracat tarafında ise 2022 yılında 1 milyar doları aşan yumurta ihracatı, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’ne yoğunlaştı. ABD’ye yumurta ihracatı ise 2022 yılında başladı ve her geçen yıl artış gösterdi.
“Ramazan Ayında Yumurta Fiyatları Değişmeyecek”
İbrahim Afyon, ramazan ayına yönelik fiyat artışı beklentileriyle ilgili, “Şu an fiyat artışı için herhangi bir gerekçe yok. İç piyasayı önceliklendiriyoruz ve yeterli üretimimiz mevcut. Ramazan ayında yumurta fiyatlarında bir yükseliş beklemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.