8.7 C
İstanbul
Finans Gösterge

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: ABD ile Gümrük Vergisi Müzakereleri Başlıyor

Yayınlanma Tarihi:

Ömer Bolat: ABD ile Ticarette Gümrük Vergisi Kaldırılmalı

Türkiye, ABD ile ikili ticaretin gelişmesi için adım atıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD ile yapılması planlanan ikili görüşmeler öncesinde, Türkiye’ye uygulanan yüzde 10’luk gümrük vergisinin kaldırılmasını beklediklerini açıkladı. Osaka’daki EXPO 2025 Türkiye pavyonunun açılışında basına konuşan Bolat, ABD’nin Türkiye’ye karşı ticaret fazlası verdiğini söyledi.

Gümrük vergisinde indirim talebi masada

Bakan Bolat yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ABD’nin vergi önlemlerinde dış ticaret açığı verdiği ülkeler öncelikli oluyor. Ancak Türkiye özelinde ABD’nin ticaret fazlası söz konusu. Bu nedenle 10 oranındaki ilave gümrük vergisinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu görüşmelerde temel beklentimiz bu olacak.”

ABD ile dış ticaret hedefleri ve stratejiler

Türkiye, ABD ile olan ekonomik ilişkilerini güçlendirme yönündeki kararlılığını sürdürürken; Bolat “ABD’ye yönelik ihracat çalışmalarımızı bu yıl iki katına çıkaracağız,” dedi. Özellikle uzak ülkeler ihracat stratejisi kapsamında sektör bazlı hedeflerin detaylandırıldığına dikkat çekti.

Yakın dönemde yapılacak önemli toplantılar:

  • TİFA görüşmeleri: Mayıs ayı ortasında Washington’da gerçekleştirilecek.
  • Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) yatırım konferansı: ABD yatırımcılarıyla Türkiye arasında yeni ticaret fırsatlarını kapsayacak.

DTÖ düzenlemeleri ve küresel ticarette belirsizlik

Dünya Ticaret Örgütü’nün etkinliğini kaybettiğine yönelik eleştirilere de değinen Bolat, dünya genelinde çok taraflı ticaret sisteminin sürdürülebilirliğine dikkat çekti. “Ticaret daralması, milli gelirlerin daralması anlamına gelir,” diyerek ülkelerin küresel ticaret kurallarına bağlı kalmasının önemini vurguladı.

Türkiye-Japonya Serbest Ticaret Anlaşması süreci

Öte yandan Bakan Bolat, Türkiye ile Japonya arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması sürecinin neden geciktiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin COVID-19, seçim süreçleri ve doğal afetler nedeniyle aksadığını belirten Bolat, “12 binden fazla ürün üzerinde detaylı teknik müzakereler yürütülüyor. Taraflar yakında yeniden görüşmelere başlayacak,” dedi.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img