6.8 C
İstanbul
Finans Gösterge

TCMB: Sıkı Para Politikası Rezervleri Artırdı

Yayınlanma Tarihi:

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı Para Politikamız Rezervleri Güçlendirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) gerçekleştirdiği sunumda, sıkı para politikasının olumlu etkilerine değindi. Karahan, ‘Parasal Sıkılaşma ve Makrofinansal İstikrar’ başlıklı konuşmasında, politikalarının rezervlere olumlu yansıdığını ifade etti.

Rezervlerde Kayda Değer Artış

Karahan, brüt rezervlerin 26 Mayıs 2023 ile 29 Kasım 2024 arasında 59,3 milyar dolar artış gösterdiğini, swap hariç net rezervlerin ise aynı dönemde 106,4 milyar dolarlık bir yükselişe ulaştığını açıkladı.

Enflasyon ve Dengelenme Sürecindeki Gelişmeler

  • Dezenflasyon sürecinin sürdüğünü belirten Karahan, KKM bakiyesinin azaldığını ve Türk lirası mevduatların oranının yükseldiğini söyledi.
  • Temel mallarda görece olumlu bir seyir bulunduğuna dikkat çekerken, hizmet enflasyonunu artıran etkenlerin etkisinin kademeli olarak azaldığını belirtti.
  • Kira dışındaki hizmet fiyatlarının yavaşladığını ifade eden Karahan, talep dengelenmesi, maliye politikalarının eş güdümü ve tüketici beklentilerinin olumlu yönünü vurguladı.

Dış Finansmana Erişim Kolaylaşıyor

Karahan, sıkı parasal duruşun makroihtiyati adımlarla desteklendiğini ve bu adımların TL mevduat teşvikleri, kredi düzenlemeleri ve likidite yönetimi gibi süreçlerden oluştuğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin kredi risk priminin azalması sayesinde dış finansmana erişimde kolaylık sağlandığını belirtti.

Türkiye Ekonomisi için Olumlu Veriler

Karahan, Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) 250 baz puanın altına gerilediğini, 10 yıllık eurobond getirisinin ise yüzde 9,5’ten yüzde 6,9’a düştüğünü açıkladı. Ayrıca reel sektörün yurt dışı borç çevirme oranının yüzde 95’ten yüzde 128’e çıktığını vurguladı.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img