Enerjide Yatırımlar İçin Süper İzin Torba Kanunu Hazır
Yeni yasa ile yenilenebilir enerji yatırımları hız kazanacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak üzere “süper izin” düzenlemesini içeren torba kanun teklifinin kısa süre içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne sunulacağını açıkladı. Yasa ile özellikle rüzgar ve güneş enerjisi başta olmak üzere temiz enerji yatırımlarında izin ve onay süreçlerinin sadeleştirilmesi hedefleniyor.
Elektrik talebi ve kurulu güçte ciddi artış öngörülüyor
Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde konuşan Tancan, Türkiye’nin enerji tüketiminin dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları ve elektrifikasyonla paralel olarak artacağını belirtti. Bakan Yardımcısı, 2035 yılına dek elektrik talebinin yıllık ortalama %3,5 oranında artarak 510,5 TWh’ye çıkacağını, 2055’e kadar ise talebin yıllık %5,12 artabileceğini dile getirdi.
2035 hedefleri ve yatırımlar
Türkiye’nin mevcut elektrik kurulu gücü 118.668 MW seviyesinde bulunuyor ve bunun %60,6’sı yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. 2035 yılında bu kapasitenin 227.200 MW’a, yenilenebilir enerji kapasitesinin ise 160.200 MW’a ulaşması öngörülüyor. Ayrıca 80 milyar dolarlık yatırım hedefiyle, kurulu gücün aşağıdaki şekilde büyümesi bekleniyor:
- Rüzgar enerjisi: 43.100 MW
- Güneş enerjisi: 76.900 MW
Enerji depolama sistemleri artık zorunlu
Abdullah Tancan, yeni enerji sistemlerinde enerji depolama teknolojilerinin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, 7,5 GW depolama sistemi, 5 GW yeşil hidrojen üretimi ve her yıl 2 GW YEKA yarışması düzenlenmesini planladıklarını söyledi. Ayrıca 5 GW kapasitede deniz üstü rüzgar santrali kurulması da hedefler arasında.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından şimdiye kadar 15.375 MWh depolamalı GES ve 19.671 MWh depolamalı RES projesine ön lisans verildi. Üretim lisansları çerçevesinde ise 54 MWh depolama kapasiteli GES ve 100,8 MWh kapasiteli RES projeleri onay aldı.
“Süper izin” yatırımlara büyük fırsat sunacak
Bakanlık tarafından geliştirilen süper izin torba kanunu, farklı düzeylerdeki izin süreçlerini entegre ederek yatırımcıların önünü açmayı hedefliyor. EDSİS Başkanı Can Tutaşı da konuşmasında enerji depolamanın artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Tutaşı, şunları söyledi:
“Enerji dönüşüm süreciyle birlikte yenilenebilir enerjinin artan payı ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda enerji depolama sistemleri artık bir gerekliliğe dönüşmüştür.”