6.2 C
İstanbul
Finans Gösterge

Japon Yeni BOJ Kararının Ardından Düşüşte

Published:

Japon Yeni BOJ Kararının Etkisiyle Güçsüz Kalmaya Devam Ediyor

ABD doları küresel piyasalarda güçlü talep görürken, Japon yeni zayıf seyrini sürdürüyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz oranlarını değiştirmeme kararı, yen üzerindeki baskıyı artırdı.

BOJ’in Politika Kararı ve Yen Üzerinde Etkisi

BOJ, faiz oranlarını %0,25 seviyesinde sabit tutarak piyasa beklentilerine paralel bir adım attı. Ancak bu karar yenin değer kaybını durduramadı. Dolar, yen karşısında 156,50 seviyesini aşarak dört ayın zirvesine yaklaştı. Sterlin de yen karşısında bir ayın en yüksek seviyesi olan 197,50’ye kadar yükseldi ancak önemli bir direnç seviyesi olan 200’ü aşamadı.

ABD Fed ve Küresel Piyasa Dinamikleri

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) daha şahin bir para politikası izlemesi de Japon yeninin zayıflamasına katkıda bulundu. ABD getirilerindeki artış, Japon yenine olan talebi azaltırken, doların küresel güç kazanmasına yardımcı oldu. Fed’in faiz indirim beklentilerini azaltması, piyasaları daha temkinli bir yaklaşıma yönlendirdi.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda ise basın toplantısında Ocak ayında durum değerlendirmesi yapacaklarını belirtirken, bu açıklamalar piyasalardaki belirsizliği gideremedi. Analistler, BOJ’in çekingen duruşunun ve Fed’in şahin politikasının dolar/yen paritesinde yukarı yönlü hareketleri destekleyeceğini öngörüyor.

Euro ve Sterlin Cephesi

Euro, Fed kararlarının ardından sert bir düşüş yaşadı ancak kayıplarını kademeli olarak toparladı. 1,04 seviyesine doğru bir toparlanma içinde olan Euro, düşük tatil ticaret hacimleri nedeniyle oynak bir seyir izliyor. İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri %4,75’te sabit tutması ve bazı politika yapıcıların faiz indirimini desteklemesi sterlin üzerinde baskı yarattı. Sterlin, gün içinde 1,25 dolar seviyelerine kadar düşse de 1,26 dolarda denge bulmaya çalışıyor.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img