3.5 C
İstanbul
Finans Gösterge

İstanbul Trafik Yoğunluğunda Dünya Lideri

Yayınlanma Tarihi:

İstanbul Trafiği Dünya Genelinde En Yoğun Şehir Seçildi

ABD merkezli global yazılım ve veri firması INRIX’in yayımladığı “2024 Küresel Trafik Puan Tablosu”na göre İstanbul, trafik sıkışıklığında dünyanın zirvesine yerleşti. İstanbullular, toplamda 105 saatlik zaman kaybıyla New York ve Chicago gibi büyük metropolleri geride bıraktı.

Global Trafik Verileri ve Ekonomik Etkiler

Raporda, trafik sıkışıklığının yalnızca bireyler üzerindeki etkilerini değil, aynı zamanda ekonomilerin durumunu da yansıttığı belirtildi. INRIX, “Trafik sıkışıklığı, ekonomik faaliyetin bir göstergesi olabilirken, aynı zamanda ekonomik kayıplara da neden oluyor” açıklamasında bulundu.

İstanbul Zirvede, New York ve Chicago Takipte

2024 verilerine göre, İstanbul’daki trafik sıkışıklığı 2023 yılına kıyasla %15 oranında arttı. New York ve Chicago, sırasıyla 102 saat ile İstanbul’un ardından gelirken; Londra 101 saatle dördüncü, Mexico City ise 97 saatle beşinci sırada yer aldı.

Avrupa ve ABD’de Trafik Durumu

  • Birleşik Krallık: İngiliz sürücüler ortalama 61 saatlik kayıp yaşarken, bu süre sürücü başına yaklaşık 581 sterlinlik kayba denk geliyor.
  • Almanya: Trafikte harcanan süre 43 saat olarak ölçüldü ve bu, sürücü başına 470 sterlinlik zaman maliyetini beraberinde getiriyor.
  • ABD: Ortalama bir Amerikalı sürücü trafikte 43 saat kaybederken, bu zaman kaybı 771 dolarlık bir ekonomik zarara karşılık geliyor. Özellikle cuma günleri trafik yoğunluğu artış göstermekte.

Uzaktan Çalışma ve Şehir Dinamikleri

Raporda, uzaktan çalışmanın bazı bölgelerde azalırken kentsel alanlardaki hareketliliği artırdığı vurgulandı. En büyük düşüşler San Francisco, Seattle ve San Jose gibi teknoloji merkezlerinde gözlendi. Özellikle San Jose’de uzaktan çalışan kişi sayısının bir yılda %33 küçüldüğü aktarıldı.

Avrupa’da Farklılık Gösteren Trafik Sorunları

Avrupa’da trafik yoğunluğu ülkelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin, Fransa’daki kentsel alanların yalnızca yarısında gecikme artarken İspanya’daki şehirlerin %65’inde trafik yoğunluğu yükseldi. Almanya’da ise 53 bölgeye denk gelen %73’lük kentsel alan trafiğinde artış yaşandı.

Sonuç

Rapora göre, İstanbul gibi şehirlerin zirveye yerleşmesi, trafik sorunlarının bireysel ve toplumsal etkilerini gözler önüne seriyor. Aynı zamanda ulaşım politikalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiği de bu raporla bir kez daha vurgulandı.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img