IEA, Küresel Petrol Talebi Artışı Beklentisini Azalttı
Petrol tüketimi tahmininde düşüş: Gerekçeler ve rakamlarla analiz
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2025 yılına ilişkin küresel petrol talebi artış tahminini düşürdü. Gözden geçirilen öngörüye göre, bu yıl dünya genelindeki petrol talebi geçen yıla kıyasla günlük yalnızca 726 bin varil artarak 103 milyon 540 bin varile ulaşacak. Önceki tahmin ise bu artışın 1 milyon 30 bin varil olacağı yönündeydi.
IEA, bu revizyonun temel nedeninin artan ticaret gerilimleri ve buna bağlı olarak zayıflayan küresel ekonomik görünüm olduğunu açıkladı. Özellikle ABD ve Çin gibi büyük ekonomilerdeki yavaşlama ve Asya’daki ticaret bağlantılı ülkelerdeki durgunluk tahmin düşüşünde etkili oldu.
OECD ve OECD dışı bölgelerde petrol talebi
- OECD bölgesinde talebin günlük 199 bin varil azalacağı,
- OECD dışı ekonomilerde ise günlük 925 bin varil artacağı
öngörülüyor. Bu da bölgesel farklılıkların talep üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.
2026 için talepler daha da zayıflayacak
IEA’nın projeksiyonlarına göre, küresel petrol talebindeki artış 2026 yılında daha da yavaşlayarak günlük yalnızca 692 bin varil olacak. Bu durumda toplam talebin 104 milyon 232 bin varil seviyelerine yükselmesi bekleniyor. Ancak ekonomik ortamın belirsizliği nedeniyle bu tahminlerde yüksek oranlı riskler bulunuyor.
Mart ayında küresel petrol arzında artış kaydedildi
Küresel petrol arzı ise Mart 2025’te bir önceki aya göre 590 bin varil artarak 103 milyon 600 bin varil seviyesine yükseldi. Bu artışın yıllık karşılığı ise 910 bin varillik bir yükselişi ifade ediyor.
OPEC ve OPEC dışı ülkelerde üretim durumu
- OPEC: Ham petrol arzı günlük 130 bin varil azaldı. Toplam arz 33 milyon 940 bin varile geriledi.
- OPEC dışı ülkeler: Üretim günlük 720 bin varil artışla 70 milyon 640 bin varile ulaştı.
Üretim artışında OPEC+ dışı ülkeler dikkat çekti
Mart ayında OPEC+ dışı üretici ülkeler tarafından yapılan üretim artışı öne çıktı. Özellikle ABD ve Kanada’da hava koşulları kaynaklı üretim kayıplarının toparlanmasıyla günlük 470 bin varillik bir artış yakalandı. Ayrıca Norveç, Brezilya ve Çin gibi ülkelerde de üretim yükseldi.
Öte yandan, OPEC+ grubu genelinde üretim 150 bin varil düşüşle azaldı. Suudi Arabistan ve Kuveytin sınırlı üretim katkıları, İran ve Venezuelanın azalan arzını dengelemeye yetmedi.