Daron Acemoğlu’ndan DeepSeek Hakkında Önemli Açıklamalar
Nobel ödüllü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Çin menşeli yapay zeka uygulaması DeepSeek hakkında çarpıcı yorumlarda bulundu. Acemoğlu, bu uygulamanın farklı soruları gündeme getirdiğini ve özellikle Amerikan teknoloji şirketlerinin sorunlara yaklaşım şeklinin sorgulanması gerektiğini belirtti.
ABD’li Teknoloji Şirketlerine Eleştiri
Acemoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda DeepSeek’in, büyük veri setlerini kullanarak sadece insan işlerini taklit etmeye yönelik bir yapay zeka modeli olarak öne çıktığını ifade etti. ABD’li şirketlerin bu noktada uyguladığı yaklaşımların sorgulanması gerektiğine dikkat çeken Acemoğlu, Çinli DeepSeek’in de benzer bir stratejiyi benimsemekle birlikte, uzman sistemlerin ve düşünce zinciri yöntemiyle geliştirilmiş bir algoritmaya diğerlerinden daha fazla odaklandığını vurguladı.
Bununla birlikte, bu modelin maliyetleri ciddi düzeyde azaltarak yaklaşık 5,5 milyon dolar seviyesine çektiğini ifade etti. Ancak, bu kadar düşük maliyetlerle geliştirilen sistemlerin sürdürülebilirliğinin zamanla test edileceği uyarısını da yaptı.
Çin Modeline Bakış Değişebilir mi?
Prof. Dr. Acemoğlu, DeepSeek’in Çin modelinin etkinliğini sorgulattığını belirtti. Daha önceki akademik çalışmalarında Çin’deki sömürüye dayalı kurumların inovasyonu geciktirdiğine vurgu yapan Acemoğlu, “İtiraf etmem gerekirse, bu artık bir ihtimal. Ancak bekleyip göreceğiz” diyerek konuya temkinli yaklaştı.
- Uygulamanın, Amerikan ve Avrupa teknolojilerinden yıllar içinde geliştirilmiş tekniklerden faydalandığının altını çizen Acemoğlu,
- bu gelişmelerin Çin’in daha kapalı bir toplumsal yapısıyla bile başarılabilir olduğunu kanıtlamaktan uzak olduğunu dile getirdi.
Acemoğlu’nun bu açıklamaları, yapay zeka alanında ABD ve Çin arasındaki teknoloji rekabetinin daha da derinleşmesine işaret ediyor.