Bakan Şimşek: Küresel Ekonomide Kayıp Büyük Olabilir

Şimşek’ten Küresel Ekonomiye Dair Önemli Uyarılar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Şurası’nda yaptığı konuşmada dünya ekonomisindeki mevcut korumacı politikaları ele aldı. ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni vergi tarifelerinin etkilerine değinen Şimşek, Türkiye ekonomisinin dış ticarete bağlılığının düşük olduğunu ve bu nedenle ticaret savaşlarının Türkiye üzerindeki etkilerinin sınırlı kalacağını belirtti.
Şimşek, “Eğer bu korumacı eğilimler sürerse, küresel ekonomi Almanya ve Fransa ekonomilerinin toplamı kadar bir daralmayla karşı karşıya kalabilir” ifadelerini kullandı.
Türkiye İçin Görece Daha Az Risk
2. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen kural bazlı ekonomik düzenin zedelendiğine dikkat çeken Şimşek, bu durumun tüm sektörlerde küresel bir etkisi olacağını vurguladı. Ancak Türkiye’nin durumu için umutlu konuşan Bakan, şu ifadelere yer verdi:
- Türkiye’de ekonomik belirleyici güçlü iç talep, dış ticaret değil.
- Bu nedenle dış kaynaklı kırılmaların yansımaları bizde daha sınırlı olur.
Dezenflasyon Hedefi ve Borçluluk Açıklaması
Türk Lirası’ndaki yaklaşık %3 değer kaybının enflasyon üzerindeki etkisinin Nisan ayında sınırlı şekilde hissedileceğini belirten Şimşek, 2025 yılında dezenflasyon sürecinin güçlü bir şekilde devam edeceğini ifade etti.
Küresel sorunlardan biri olan yüksek borçluluğun, Türkiye’de daha kontrollü seviyelerde olduğunu belirten Bakan şu verileri paylaştı:
- Türkiye’nin brüt borç/milli gelir oranı %93 ile küresel ortalamanın altında.
Demografik Avantaj ve Kadın İstihdamı Vurgusu
Demografik yapısı yönünden Türkiye’nin önümüzdeki 20 yıl boyunca avantajlı olacağını ifade eden Şimşek, doğurganlık oranındaki düşüşe rağmen çalışma çağındaki nüfusun artacağını belirtti. Kadın istihdamına yönelik planlarını paylaşan Bakan, şunları söyledi:
“Kadınların iş gücüne katılımını OECD ortalamasına taşımak için her türlü çabayı göstereceğiz.”
Kaynak: BloombergHT