Altın Fiyatları Küresel Belirsizliklerle Rekor Kırmaya Devam Ediyor
Küresel piyasalardaki belirsizlikler, jeopolitik riskler, doların zayıflaması ve ABD’nin artan bütçe açığı, altın fiyatları üzerinde güçlü bir yukarı yönlü baskı oluşturuyor. Merkez bankalarının artan altın alımları, ons fiyatının rekor seviyelere ulaşmasına katkıda bulunuyor.
Altın Ons Fiyatı Rekorlara Doymuyor
Altının ons fiyatı, 2025’in başından bu yana yaklaşık 400 dolar değer kazandı ve yıl içinde 18 kez yeni rekor seviyelere ulaştı. 14 Mart’ta psikolojik sınır olan 3.000 doları aşan ons altın, son olarak 3.057,31 dolarla yeni bir zirve yaptı.
Altın Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
- ABD Gümrük Tarifeleri: ABD’nin ticaret politikaları ve gümrük vergileriyle ilgili belirsizlikler yatırımcıları güvenli liman olan altına yönlendiriyor.
- Jeopolitik Riskler: Orta Doğu’daki gerilimler ve küresel ticaret savaşları, yatırımcıların altına ilgisini artırıyor.
- ABD Bütçe Açığı: ABD’nin büyüyen borç yükü ve genişleyen bütçe açığı, altın talebini yükselten önemli faktörler arasında.
- Merkez Bankası Alımları: Birçok ülke, artan ekonomik ve siyasi risklere karşı rezervlerini altın ile koruma altına alıyor.
Merkez Bankaları ve Yatırımcılar Altına Yöneliyor
Çin Halk Bankası’nın rezervlerini güçlendirme amacıyla düzenli olarak altın alımı yapması, fiyatların yükselişini destekleyen unsurlardan biri olarak görülüyor. Dünya Altın Konseyi verilerine göre, 2024 ve 2025’te merkez bankalarının altın alımları 1.000 tonu aştı.
Küresel Ticaret Savaşları ve Altın
ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey, “Küresel ticaret gerilimleri arttıkça, altına olan talebin de güçleneceğini düşünüyoruz. Eğer ticaret savaşı derinleşirse, güvenli liman olarak altına akış devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Analistlere göre, merkez bankalarının agresif alım politikası ve ekonomik belirsizlikler, altının fiyatını önümüzdeki aylarda da desteklemeye devam edecek.