16.2 C
İstanbul
Finans Gösterge

AB’nin Elektrik Üretiminde Güneş Enerjisi Kömürü Geçti

Yayınlanma Tarihi:

AB’de Güneş Enerjisi Kömürü Geride Bıraktı

Avrupa Birliği (AB), elektrik üretiminde önemli bir dönüm noktasına ulaştı. 2024 yılında güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı, ilk kez kömürün payını aşarak yüzde 11’e çıktı. Kömür ise ilk kez yüzde 10’un altına düştü.

Yenilenebilir Enerjinin Payı Artıyor

  • AB, elektriğinin yüzde 47’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretti.
  • Rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 17, doğalgazın ise yüzde 16 olarak kaydedildi.
  • Fosil yakıtların toplam payı ise yüzde 29 seviyesine geriledi.

Ember’in Avrupa Elektrik Değerlendirmesi raporuna göre, Avrupa Yeşil Anlaşması kapsamında enerji sektörü hızlı bir dönüşüm yaşıyor. 2019 yılında fosil yakıtların elektrik üretimindeki payı yüzde 39 iken, 2024’te bu oran yüzde 29’a indi. Aynı dönemde yenilenebilir kaynakların payı yüzde 34’ten yüzde 47’ye yükseldi.

AB’nin Güneş ve Rüzgar Enerjisindeki Büyümesi

Güneş enerjisinin Avrupa genelinde her ülkede büyüme göstermesi dikkat çekiyor. Ember’in analizine göre, AB ülkelerinin yarısında kömürden üretim ya hiç yok ya da yüzde 5’in altında seyrediyor. Doğal gazdan elektrik üretimi ise düşüş trendini üst üste beşinci yılda da sürdürdü.

Raporda, AB’nin son 5 yılda hayata geçirdiği yeni rüzgar ve güneş enerjisi kapasiteleri sayesinde 59 milyar dolar değerinde fosil yakıt ithalatını önlediği ifade edildi.

Enerji Geçişinde Hangi Zorluklar Öne Çıkıyor?

Ember Kıdemli Analisti Chris Rosslowe, ‘Güneş ve rüzgar enerjisindeki büyüme AB’nin enerji dönüşümüne hız kazandırdı. Ancak, özellikle rüzgar enerjisindeki teslimat açığı gibi sorunların çözülmesi gerekiyor. 2030’a kadar yıllık rüzgar enerjisi kurulumlarının 2024 seviyelerine kıyasla iki katına çıkması şart’ dedi.

AB, enerji dönüşümünde kazandığı ivmeyi sürdürerek Avrupa Yeşil Anlaşması hedeflerini gerçekleştirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img