9.5 C
İstanbul
Finans Gösterge

Brent Petrol, ABD-Çin Geriliminde Şubat 2021’den Bu Yana En Düşük Seviyesine Geriledi

Yayınlanma Tarihi:

Brent Petrol, ABD-Çin Ticaret Geriliminde Son 4 Yılın En Düşük Seviyesinde

Petrol fiyatlarında tarihi düşüş

Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı olmasının ardından uygulamaya koyduğu korumacı ticaret politikaları, Brent petrol fiyatında sert düşüşler yaşanmasına neden oldu. Çin’in misilleme adımlarıyla birlikte fiyatların önümüzdeki süreçte dalgalı bir seyir izlemeye devam etmesi bekleniyor.

Gümrük tarifeleri ve petrol talebi üzerindeki baskı

Trump yönetiminin 2 Nisan’da ithal ürünlere en az %10 vergi getirileceğini duyurması, küresel ticaret savaşlarının yoğunlaşacağı yönündeki endişeleri artırdı. Bu gelişmeler, küresel petrol talebindeki daralma beklentilerini de beraberinde getirerek Brent petrol fiyatını baskıladı.

Çin’den karşı atak: Ek tarife uygulamaları

ABD’nin ek tarifelerine cevap olarak Çin, ABD’den ithal edilen mallara yüzde 34 ek gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı. Bu gelişme Brent fiyatlarını yalnızca nisanın ilk haftasında %9 oranında düşürdü. Trump’ın daha sonra %50 ek tarife tehdidinde bulunması, Brent petrolün 7 Nisan’da yüzde 2,2 değer kaybederek 64,29 dolara kadar gerilemesine neden oldu.

Brent petrol fiyatı 59,97 dolara kadar indi

Brent petrol, 9 Nisan itibarıyla yüzde 5 değer kaybederek 61,36 dolara düştü. Bu, Mart 2021’den bu yana en düşük kapanış olarak kayıtlara geçti. Aynı şekilde West Texas Intermediate (WTI) fiyatı da yüzde 4,8 azalışla 57,90 dolar seviyesine indi.

OPEC+ üretim kararı ve arz fazlası endişeleri

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ortaklarının oluşturduğu OPEC+ grubu, nisan ayında yaptığı açıklamada kademeli üretim artışı kararına bağlı kalacaklarını duyurdu. Ancak zayıf talep beklentileri beraberinde arz fazlası korkularını getirdi ve Brent fiyatlarında yeni düşüşlere neden oldu.

Petrol fiyatlarında tarihi kayıplar

  • Brent petrol 2 Nisan’dan bu yana yaklaşık 13 dolar değer kaybetti.
  • Ekim 2023’ten bu yana en büyük günlük kayıp yaşandı.
  • Brent 4 Nisan’da yüzde 6 düşüşle 65,74 dolardan kapanış yaptı.
  • Şubat 2021’den bu yana ilk kez 60 doların altına inildi.

Geleceğe dair beklentiler

ABD ile Çin arasındaki devam eden ekonomik restleşmelerin kısa vadede petrol piyasaları üzerinde olumsuz etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Yatırımcıların dikkatleri OPEC+ politikaları ve küresel talep verilerine odaklanmış durumda.

Son Haberler

spot_img

YAZILAR

spot_img