AB Ülkelerinden Rus Petrolüne Yeni Kısıtlama Talebi
Avrupa Birliği’ne (AB) üye altı ülke, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan ham petrole uygulanan 60 dolarlık tavan fiyatı azaltmak için girişim başlattı. İsveç, Danimarka, Finlandiya, Litvanya, Letonya ve Estonya, AB Komisyonu’na bir mektup göndererek, G7 ülkelerinin belirlediği petrol tavan fiyatının düşürülmesini talep etti.
Mektubun İçeriği ve Yeni Talepler
Mektupta, tavan fiyat uygulamasının Rusya’nın petrol gelirlerine ciddi darbe vurduğu ve bu uygulamanın AB yaptırımlarını güçlendirdiği vurgulandı. Ayrıca, son dönemde enerji piyasasında istikrarın arttığı, bu nedenle daha düşük bir fiyat seviyesinin arz şoku riskini artırmayacağı öne sürüldü.
- Piyasadaki petrol arzının, 2022’ye göre daha güvenli olduğu belirtildi.
- Rusya’nın petrol ticaretini sürdürmek için daha düşük bir fiyatı kabul etmek zorunda kalacağı ifade edildi.
Rus Petrolüne Yaptırımların Kapsamı Büyüyor
G7 ülkeleri ve AB, Rusya’dan taşınan petrole 60 dolar tavan fiyat uygulaması ve ithalat yasağını 5 Aralık 2022‘de yürürlüğe almıştı. Buna göre, tavan fiyatı aşan Rus petrolü için nakliye, sigorta ve aracılık gibi hizmetler yasaklanmıştı. Bu kuralların işleyebilmesi için Rus petrolünün belirlenen fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor.
AB ayrıca, 5 Şubat 2023’ten itibaren deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt gibi rafineri ürünlerine yönelik ek ithalat yasaklarını devreye soktu. G7 ve AB’nin sınırlamaları, Rusya’nın üç ana petrol ürün grubuna yönelik farklı fiyat seviyelerini kapsıyor:
- Rus dizeli ve gaz yağı: Varil başına 100 dolar tavan fiyat.
- Daha düşük maliyetli sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünleri: Varil başına 45 dolar.
Sonuç ve Beklentiler
AB ülkelerinin bu yeni talebi, Rusya’nın enerji ihracatı gelirlerini daha da azaltarak, Ukrayna’daki savaş finansmanına darbe vurmayı hedefliyor. AB’nin bu yeni yaklaşımının önümüzdeki günlerde nasıl bir etki yaratacağı ise merakla bekleniyor.