2025’te İlk Üç Çeyrekte Enflasyon Düzeltmesi Yapılmayacak
Resmi Gazete’nin 15 Şubat tarihli sayısında yayımlanan tebliğe göre, 2025 yılının ilk üç çeyreklik döneminde enflasyon düzeltmesi uygulanmayacak. Bu kapsamda, mükelleflerin birinci, ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmasına gerek olmayacak.
Resmi Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 582 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 15 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle birlikte mükelleflerin enflasyon düzeltmesi sürecine ilişkin düzenlemeler netleşmiş oldu.
Kimler Enflasyon Düzeltmesi Yapmak Zorunda?
Vergi Usul Kanunu gereği, belirlenen şartların oluştuğu geçici vergi dönemlerinde kazançlarını bilanço esasına göre hesaplayan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, enflasyon düzeltmesi yapmakla yükümlü bulunuyor. Ancak Bakanlığın yasal yetkisi çerçevesinde alınan son karar doğrultusunda 2025 yılı ilk üç çeyrek dönemde bu uygulama askıya alınmış oldu.
Yeni düzenlemeye göre, enflasyon düzeltmesi yapılmayacak dönemlere ait geçici gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri kapsamında bilanço eklenmesi de gerekmeyecek.
Altın ve Gümüş Ticaretinde Enflasyon Düzeltmesi Devam Ediyor
Öte yandan, sürekli olarak işlenmiş altın ve gümüş alım satımı ile uğraşan mükellefler için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Bu mükellefler, her geçici vergi dönemi sonunda enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edecek.
2024 Dönemi Sonundaki Bilançolar Ne Olacak?
Bu düzenleme, 2024 hesap döneminin yılsonu bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasını kapsamıyor. Buna göre kapsam dahilindeki mükellefler, 2024 yılı bitiminde enflasyon düzeltmesi yapmak zorunda olacak.
Vergi Uzmanından Değerlendirme
EY Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı Abdülkadir Kahraman, konu hakkında değerlendirmelerde bulunarak şunları söyledi:
- TÜRMOB, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin uygulanmaması yönünde talepte bulunmuştu.
- Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) özkaynak yapısının güçlü olmaması nedeniyle bu düzenleme, onların daha yüksek vergi ödemesinin önüne geçebilir.
- 2023 yılı brüt satış toplamı 50 milyon TL’nin altında olan mükelleflere yönelik 2024 yılı için benzer bir düzenleme uygulanmıştı.
- Ancak sermaye yapısı güçlü şirketler için bu düzenleme dezavantaj oluşturabilir. Önceden vergi ödeyip, yıl sonunda düzeltme yaptıklarında iade alabilecekler.